Çiller kimilerine göre kadına seksapel katar, kimine göre çok şirindir, kimine göre de kabustur. Çilli insanların bazıları çillerinden çok memnun olmasına rağmen bazıları da çillerini büyük bir sorun ve kompleks haline getirmektedir.
Peki çiller neden olur?
Esasen çiller genetiktir. Eğer genetik kodlarınızda çile yatkınlık varsa vücudunuzda çil çıkması kaçınılmaz olacaktır. Çillerin oluşmasındaki en önemli etken ise UVA ışınlarıdır. Güneşli havalarda herhangi bir koruyu kullanmadan dışarı çıktığınızda çil oluşumunu tetiklersiniz. Solaryumda da UVA ışınları bulunduğundan dolayı, solaryum çillerin çıkmasına sebep olur.
En çok açık tenli ve renkli gözlü insanlarda çil görülmektedir. Esmerlerde de nadiren de olsa görülebilmektedir.
Çiller yaşla da doğru orantılı olarak artabilmektedir. Örneğin 30 yaşından sonra güneşe maruz kalan kişilerin vücutlarında ve yüzünde 30 yaş altı kişilere oranla daha fazla çil oluşabilmektedir. Bununla birlikte kişi yaşlandıkça ellerinde de çiller ortaya çıkabilmektedir.
Çil tedavisi
Çil tedavisinde ilk amaç yeni çil oluşumunu önlemektir. Dolayısı ile güneşe çıkarken kesinlikle yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılması gerekmektedir. Bu kremler sadece güneşlenirken değil gündüz dışarı çıkarken de kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce güneş kremleri sürülmelidir. Güneş kremleri gün içerisinde kullanılacaksa 3 saatte bir, havuz veya denize girildiği taktirde ise havuz veya denizden çıkar çıkmaz tekrar sürülmelidir. Bunun yanında denizden çıktıktan sonra üzerinizde kalan su damlalarını iyice kurulamalısınız. Su damlaları güneş ışınlarının yayılmasına sebep olduğundan çil oluşumunu tetikleyebilirler. Çillerin oluşmaması için gün içerisinde güneş kremi kullansanız dahi yine de öğlen saatlerinde güneş altında kalmamanız gerekir. Solaryum biraz önce belirttiğimiz gibi UVA ışınları ihtiva ettiğinden solaryumdan da uzak durulması gerekir.
Ciltteki çiller kendiliğinden kaybolur mu?
Küçük yaşlarda oluşan çiller 20 yaşına kadar doğal bir şekilde kaybolmaya meyillidir ancak güneş nedeniyle oluşan çiller kendiliğinden kaybolmazlar. Bu nedenle çocukluk yıllarında oluşan çiller için herhangi bir tedavi uygulanmasındansa zamanla çillerin yokolmasını beklemek daha uygun olacaktır. Bu tip çiller için en iyi tedavi güneşten korunma olacaktır.
dogal yöntemle çillerden kurtulma maskeleri ne kadar aralıklarla yapılmalı yani haftada kac kere mesela…
çil maskelerini ne kadar aralıkla yapmalıyız haftada kac kere
Birsen Hanım,
Haftada bir kez yapabilirsiniz.
Ben 12 yaşındayım ama kimse maske yapmamı önerm,yor 2 yıldan beri güneş kremini sürüyorum ama geçmiyo nasıl geçck
Zeynepciğim zaten yapman gereken en doğru şeyi yapıyorsun. Zamanla çiller kendiliğinden azalacaktır. Yüzüne maske sürme sakın, zarar verebilirsin.
Kaç yaşında gidiyor
aynen ya bende 12 yaşımdayım her türlü şeyi denedim ama geçmiyor